Kuchnia zamknięta czy otwarta?

Na etapie projektu koncepcyjnego, a właściwie jeszcze przed jego ostatecznym wyborem, należy zdecydować, czy kuchnia ma być otwarta czy zamknięta. Obecnie modnym i często stosowanym rozwiązaniem jest otwarcie kuchni na salon. To rozwiązanie ma wiele zalet:

  • powiększa optycznie strefę mieszkalną (salon);
  • umożliwia lepszą integrację życia rodzinnego – osoba pracująca w kuchni może być w ciągłym kontakcie z resztą rodziny;
  • umożliwia zlokalizowanie jadalni bezpośrednio przy kuchni;
  • ułatwia aranżację jadalni oraz umożliwia optymalne wykorzystanie wyspy lub półwyspu kuchennego.

Rozwiązanie to ma jednak również sporo wad.

  • dużo trudniej w otwartej kuchni zapewnić odpowiednią wentylację, a tym samym trudno zapobiec przedostawaniu się kuchennych zapachów do salonu i innych pomieszczeń;
  • wymusza dostosowanie stylistyki kuchni do reszty salonu – co jednak przy dzisiejszym rynku meblarskim nie stanowi większego problemu.
  • wszystkie naczynia kuchenne muszą zostać natychmiast umyte, inaczej każdy gość i domownik będzie widział stos brudnych naczyń w zlewozmywaku.
  • należy zainwestować w dobry sprzęt AGD – właściwie koniecznością jest zabudowanie urządzeń w szafkach, inaczej w salonie powstanie trudny do opanowania chaos. Bardzo ważny jest dobór odpowiedniego okapu – po pierwsze, z powodu utrudnionej wentylacji, po drugie, hałas pracującego urządzenia może być uciążliwy dla przebywających w salonie gości. Dotyczy to zresztą i pozostałych urządzeń AGD
  • kuchnia otwarta raczej nie nadaje się do wnętrz stylizowanych, jest domeną wnętrz minimalistycznych i bardzo prostych

W podsumowaniu można stwierdzić, że kuchnia otwarta nadaje się przede wszystkim dla osób towarzyskich, lubiących pozostawać w ciągłym kontakcie z innymi domownikami również podczas gotowania; jest to raczej kiepski wybór dla osób spędzających w kuchni dużo czasu, pasuje raczej do okazjonalnych gospodyń. Może być stosowana przez osoby lubiące minimalizm, które gotowe są wydać trochę więcej na sprzęt AGD.

Kuchnia zamknięta jest dzisiaj uznawana za niemodną. Niesłusznie, gdyż to rozwiązanie sprawdzało się przez lata i ma zalety, które nie sposób znaleźć w kuchni otwartej. Najważniejsze plusy kuchni zamkniętej to:

  • oddzielne pomieszczenie skrywa ewentualny nieporządek, który często pojawia się w kuchni;
  • wydzieloną kuchnię można urządzić w innym stylu i innej kolorystyce niż resztę mieszkania – daje to większe możliwości aranżacji tego pomieszczenia, które nie musi być zależne od wystroju salonu;
  • głośniej pracujące urządzenia AGD nie są uciążliwe dla domowników;
  • kuchnię zamkniętą z reguły łatwiej jest urządzić w sposób ergonomiczny, dopasowany do użytkowników; funkcjonalność nie musi ustępować estetyce;
  • w większych kuchniach możliwe jest połączenie części zalet kuchni otwartych i zamkniętych – można zorganizować kącik jadalny, przy którym domownicy mogą czekać na posiłek i nie tracić kontaktu z osobą pracującą w kuchni

Wady kuchni zamkniętej znane są dość powszechnie i są powodem przewagi kuchni otwartych w dzisiejszych czasach. Największą wadą jest oczywiście izolacja osoby pracującej w kuchni, oddzielenie jej od reszty domowników. Dodatkowo zamknięcie kuchni powoduje optyczne zmniejszenie przestrzeni mieszkalnej, która mogłaby wydawać się większa w przypadku kuchni otwartej. Poza tym, droga do jadalni znacznie się wydłuża i konieczne jest przenoszenie potraw z kuchni do pokoju.

Kuchnia zamknięta jest dobrym rozwiązaniem dla osób dużo gotujących, ceniących sobie komfort pracy w kuchni, które nie chcą całemu światu pokazywać nieumytych garnków w zlewozmywaku. Jeśli osoba pracująca w kuchni nie chce całkowicie tracić kontaktu z resztą domu, można stosować rozwiązania częściowo rozwiązujące ten problem – np. oddzielić kuchnię od salonu szerokimi przesuwnymi drzwiami, które w razie potrzeby mogą zostać otwarte, albo stworzyć okno podawcze między kuchnią a salonem. Rozwiązań jest dużo i zawsze trzeba je indywidualnie dobierać do projektowanego wnętrza oraz potrzeb klienta.