Kolor w kuchni

Przeważającą tonacją kolorystyczną, która jest dziś wszechobecna w kuchniach jak i w pozostałych pomieszczeniach, to połączenie brązów i beżów, ewentualnie żółci. Ma to swoje uzasadnienie – takie typowe zestawienie zawsze dobrze gra ze sobą kolorystycznie, nie wprowadza chaosu ani nadmiaru barw, umożliwia użycie dowolnego dodatkowego koloru w charakterze silniejszego akcentu. Jest dobrym tłem dla wszystkiego, co mogłoby się w tym wnętrzu pojawić. Czasem jednak warto odstąpić od schematu, by nadać pomieszczeniu oczekiwaną oryginalność i indywidualny charakter.

Wybierając kolorystykę naszej kuchni, tak jak i innych pomieszczeń, warto wiedzieć więcej o podstawowych cechach barw. Mają one wpływ na nasze samopoczucie, decydują o tym, czy w danym pomieszczeniu będziemy czuli się komfortowo. Jest to w dużej mierze kwestia indywidualna, tym niemniej istnieją pewne ogólne zasady wpływu barw na człowieka.

Niewątpliwie wpływ na dobór kolorystyki w projekcie kuchni ma styl, w jakim urządzamy nasze wnętrze. Poszczególne style posiadają własne, charakterystyczne dla siebie zestawy barw. I tak w minimalizmie dominuje biel, czerń i szarość, aczkolwiek dość często bywa ocieplany czerwienią lub oranżem, a także typowym zestawem beż-brąz. Spokojny styl klasyczny to przede wszystkim delikatne żółcie, beże i brąz drewnianych mebli. Podobne kolory pojawiają się w stylu rustykalnym choć można tu również spotkać kolor cegły na ścianach lub podłodze. Z kolei w kuchni w stylu pop panuje rewia barw, a soczysty kolor czerwony spotyka się często z żywą zielenią i głębokim granatem. Glamour próbuje olśnić nas złotem, srebrem i kolorem miedzi oraz wszelakimi błyskotkami.

Dobierając kolorystykę naszej kuchni, zawsze bierzmy pod uwagę to, w jakim stylu planujemy wybrać kuchenne meble i dodatki.